...

PYZÓWKA

Gospodarstwo agroturystyczne
Lasy Głuchów 34
26-035 Raków
woj. świętokrzyskie

O Pyzówce

Grzybobranie

O grzybobraniu

Podczas grzybobrania warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, należy wybierać tylko te gatunki grzybów, które znamy i rozpoznajemy. Należy też pamiętać, że niektóre grzyby są trujące i mogą powodować poważne problemy zdrowotne – najlepiej jak pokażesz nam co udało Ci się uzbierać, a pomożemy określić, czy wszystkie są w porządku. Po drugie, trzeba dbać o stan lasu i nie niszczyć go podczas grzybobrania. 

 Odpowiednie ubranie i wyposażenie, takie jak koszyk na grzyby, nożyk i latarka, także ułatwiają grzybobranie i zapewniają bezpieczeństwo w lesie.

Grzybobranie to świetny sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu i zdrowe odżywianie się, pod warunkiem przestrzegania odpowiednich zasad i ostrożności.

Potrawy regionalne

O potrawach regionalnych

W Pyzówce można spróbować wiele potraw przygotowanych z lokalnych składników, w tym z tych najważniejszych — grzybów. Nasza kuchnia często opiera się na tradycyjnych recepturach i składnikach, co daje niepowtarzalny smak i aromat potraw.

Jednym z najpopularniejszych dań z grzybów, które można u nas spróbować, jest zalewajka świętokrzyska na wędzonce swojskiej z dodatkiem maślaków lub rydzów. To danie klasyczne i bardzo smaczne, które jest idealne na chłodne dni.

Oprócz tego skosztować też sosów grzybowych, pasty borowikowej, grzybków marynowanych, barszczu grzybowego, pieczonych prosiaków z dodatkiem grzybów oraz różnych potraw mięsnych, takich jak karczek panierowany w suszonej kani czy szarpana wieprzowina w łuskach cebuli.

Wszystkie te potrawy są przygotowywane na miejscu, z lokalnych składników, co daje niepowtarzalny smak i zapewnia unikalne doświadczenie kulinarne.

Swojskie wyroby

Swojskie wyroby

W Pyzówce można spróbować takich wędlin jak kiełbasa wiejska, szynka domowa, boczek wędzony. Każda z tych wędlin charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i jakością, która jest wynikiem tradycyjnego sposobu wędzenia oraz wykorzystania naturalnych składników.

Warto również spróbować domowego smalcu, który jest przygotowywany z dodatkiem grzybów. Smalec ten ma intensywny smak i aromat, który idealnie komponuje się z chlebem i ogórkiem kiszonym.

To wszystko sprawia, że pobyt w Pyzówce to nie tylko wspaniałe doświadczenie kulinarne, ale także wędrówka po smakach z dzieciństwa i podróż w czasie do czasów, gdy jedzenie było przygotowywane w domu, z lokalnych składników.

Warsztaty grzybowe

Warsztaty grzybowe

Mykologia to nauka o grzybach. W Pyzówce organizowane są warsztaty grzybowe — to świetna okazja, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat grzybów oraz nauczyć się ich rozpoznawania i zbierania w bezpieczny sposób. Takie warsztaty są doskonałym źródłem nauki o grzybach, a w sezonie często organizowane są one dla gości, którzy chcą nauczyć się więcej na temat grzybobrania.

W ramach warsztatów grzybowych można także nauczyć się, jak przygotowywać różne potrawy z grzybów — tradycyjne przepisy.

Warsztaty grzybowe są też doskonałą okazją do wymiany doświadczeń z innymi miłośnikami grzybów oraz do poznania nowych ludzi.

Suszarnia do grzybów

Suszarnia do grzybów

Proces suszenia grzybów w suszarni zwykle przebiega w kilku etapach:

Sortowanie i krojenie: Grzyby należy podzielić na mniejsze części, jeśli są duże. Następnie warto je również przesortować.

Suszenie: Grzyby należy przełożyć na siatki i włożyć do suszarni. Właściwe suszenie powinno trwać około 24-48 godzin w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

Schładzanie: Po zakończeniu procesu suszenia grzyby należy schłodzić i przechować w suchym, ciemnym miejscu.

Nasza suszarnia do grzybów opalana jest drewnem, a ciepłe powietrze wewnątrz suszarni przepływa przez grzyby, wyprowadzając wilgoć z ich wnętrza i susząc je.

Ceny za dobę

Co zawiera się w cenie pobytu

Pyzówka to gospodarstwo agroturystyczne położone w sercu Świętokrzyskiego, oferujące miejsce na namioty i campingi, a także darmowy parking dla swoich gości. Znajduje się zaledwie 9 km od Chańczy, 15 km od Rakowa i 36 km od Kielc. Sklep spożywczy jest oddalony o około 5 km. Wokół gospodarstwa można znaleźć wiele dróg rowerowych w tym odcinek trasy Green Velo.

Pojedyncze pokoje

1-4 osób

75-300zł
/Dzień

Cały dom na wyłączność

Cztery pokoje na wyłączność!

1100zł
/Dzień
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.